Министерството на земеделието се помещава в сграда с барокова архитектура на бул. Христо Ботев 55 от 1944 г., дело на българския архитект Никола Лазаров. Конкурсът за сграда на Окръжната палата датира още от 1912 г., но поради войните постройката е завършена едва през 1927 г. Днес представлява културна ценност.

Любопитното е, че теренът под зданието някога е бил ползван за българско гробище по времето на Османската империя, а по-късно там дори са се отглеждали дни.

Смята се, че в това гробище е била погребана и главата на войводата Георги Бенковски.

На мястото на сградата са разкрити останки от трикорабна църква от V век с размери 35 × 20 метра и малък некропол около нея.

Впечатляващата постройка е дело на популярния в началото на миналия век архитект Никола Лазаров. Той е отговорен за сътворяването на едни от емблематичните софийски сгради, като Централния военен клуб, двореца Врана, къщата на Димитър Моллов (на пл. Народно събрание), сградата на фалиралата КТБ (на пл. Гарибалди).

При провеждане на конкурса за идейно предложение за постройката, която е трябвало да приюти Окръжната палата на Царство България, Никола Лазаров безапелационно печели и първото място в надпреварата със своя забележителен проект. Това става още през далечната 1912 г., но след това, заради Балканските войни, строежът се отлага и започва едва през 1920 г. Той продължава цели 7 години, като зданието е завършено през 1927 г.

До 1944 г. там се разполага Окръжната палата на Царство България и на едно място са събрани всички окръжни служби: Окръжната Сметна Палата, Окръжното управление, Окръжните медицински и ветеринарен лекари, Окръжните инженери и архитекти, Окръжните училищни инспектори, Окръжното контролно бюро по мерките и теглилките. Освен тях в сградата са Постоянната комисия с бюрата си: Техническо-училищно, Водоснабдително и Планоснемачно, Дирекцията на статистиката, Лесничейството и Районният горски инспектор.

Министерството на земеделието се помещава в сегашния си дом от 1944 г. или вече 76 години. През 70-те години на миналия век е вдигната допълнителна пристройка, която е свързана със сегашната със закрит коридор.

Източник: https://agri.bg